Enligt forskare från Lunds universitet kan en snortransplantation lidra kronisk snuva. Genrebild. Foto: Isabell Hojman/TT

Ny forskning: Snortransplantation kan lindra kronisk snuva

Uppdaterad
Publicerad

Att skölja näsan med snor från någon annan, kan vara lösningen på kronisk snuva. Sju av tio med problem blev bättre efter en lyckad snortransplantation. Detta enligt en studie på Lunds universitet och Helsingborgs lasarett.

Snortransplantationen går ut på att skölja näsan med en snorlösning från en frisk näsa. Donatorn sköljde sin näsa med en koksaltslösning, som sedan sprayades in i patienten.

I studien behandlades patienter som lider av kronisk rinosinuit, även kallad kronisk snuva.

– Vi ville se om vi kunde återställa balansen mellan de goda och onda bakterierna i näsan och på så sätt lindra patienternas symptom, säger Anders Cervin, överläkare vid öron-, näs- och halskliniken på Helsingborgs lasarett och docent vid Lunds universitet i ett pressmeddelande.

Snor från familjen

De totalt 22 patienter som medverkade i studien valde ofta snor från en partner eller familjemedlem.

– Många som vi tillfrågade om studien tyckte att det lät äckligt, men var villiga att prova vad som helst för att bli bättre, säger Anders Mårtensson, överläkare vid öron- näsa- och halskliniken på Helsingborgs lasarett och doktorand vid Lunds universitet.

Enligt forskarna ligger förklaringen i näsans naturliga bakterieflora som är mer varierad i en frisk näsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.