Krossade bäckenet och bröt ryggen – nu tävlar hon igen

Uppdaterad
Publicerad

Det var inte många som trodde att Anna Hassö skulle sitta på en hästrygg igen efter sina svåra olyckor men nu väntar terräng – och hopptävlingen Hunting på Falsterbo Horse Show där Anna och hästen Blue Bloop är titelförsvarare.

För elva år sedan bröt Anna Hassö bäckenet i en fälttävlan, några år senare ryggen i världscupfinalen i fälttävlan på Ribbersborg. Nu är hon uppe på hästryggen igen.

– Vi ska bara slipa detaljerna nu. Hästen är i bra form så vi tränar lite olika moment, säger Anna Hassö när vi träffar henne i Blentarp några dagar före tävlingen i Falsterbo.

Hon äger ett tiotal hästar, helt eller som delägare. Blue Bloop har hon haft sedan hon var liten och har själv tränat henne. Hästen är stabil och tycker om när det är publik vilket det lär bli i Falsterbo.

Drar stor publik

Huntingen, som rids både på hoppbanan och ute i terrängen runt arenan, är en tävling som brukar dra stor publik eftersom det är högt tempo och många spektakulära hinder.

– Huntingen är en showtävling som får stort medialt utrymme och det är kul, säger Anna. Hon ser fram emot att tävla igen i Falsterbo men känner trycket. Hon har ju en titel från i fjol att försvara.

Hoppas på VM

Anna Hassö är tvåfaldig SM-mästare i fälttävlan och tävlar åter på hög nivå efter sina svåra olyckor då hon först krossade bäckenet i en tävling i Badminton i England (2003) och sedan ryggen (2006) när världscupsfinalen i fälttävlan hölls på Ribbersborg i Malmö.

– Jag har inte ont längre men det tog tid att komma tillbaka och jag trodde inte själv det skulle gå, säger Anna.

Efter Falsterbo horse show kan det bli VM i fälttävlan för Anna Hassö, som för några år sedan satt i rullstol efter sin ryggoperation.

– Jag kommer att få besked om jag ska vara med i VM om några veckor, säger Anna och klappar Blue Bloop som står trofast vid hennes sida på hoppbanan i Blentarp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.