Utvecklingsledare, handledare och organisationer ska hjälpa arbetslösa få jobb. Foto: SVT

Ny hubb ska få ut arbetslösa i yrkeslivet

Uppdaterad
Publicerad

I stadsdelen Sofielund i Malmö är arbetslösheten hög. Den här veckan invigs därför ett nytt center för att få ut arbetslösa i yrkeslivet.

Det är flyttkaos blandat med nystartaranda. De har själva valt att kalla det för en arbetsmarknadshubb.

Under samma tak ska arbetsförmedlingen sitta sida vid sida med näringsliv, en rad olika organisationer och ett språkkafé.

– Väldigt många verksamheter kan ge olika influenser och stödja varandra. Vi hoppas kunna nå runt 400-500 personer, säger Hjalmar Falck, utvecklingsledare i Malmö stad.

Pågår i tre år

Idén kommer delvis från det lyckade projektet med Yallatrappan. Verksamheten startade som ett arbetsintegrerande socialt företag för att få ut kvinnor i samhället och yrkeslivet. Nu har Yallatrappan flyttat in i de nya lokalerna i Sofielund.

– Vi har praktikanter här som får lära sig att jobba som sömmerskor. Är de duktiga kanske de blir anställda här eller någon annanstans, berättar handledare Vahideh Bousaeed.

Projektet kommer till en början att pågå i tre år. Hjalmar Falck hoppas att det fortsätter även efter det.

– Alla här kan på något sätt bidra till att stödja människor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Det kan handla om praktikplatser, fasta jobb, vikariat eller utbildningsinsatser, säger han.

I Sofielund är varannan invånare utan jobb. Att få till en ändring kräver lite nytänk.

– Vi försöker att skapa stödjande miljöer som är anpassade till individer och att man tänker lite utanför boxen, säger Amina Jama, som jobbar på organisationen Somalicentre information and business.

– Vi utvecklar sådan hjälp som kanske inte finns att tillgå i de etablerade verksamheterna, säger hon.

Stor och bred kompetens

Projektet är finansierat av Yalla Sofielund, som har fått bidrag av Europeiska socialfonden (ESF) och Malmö stad. Flera försök har testats på att få långtidsarbetslösa ut på arbetsmarknaden.

Varför kommer just det här projektet att lyckas?

– Jag tror att den kompetens som finns i de här 8-9 verksamheterna är så stor och bred att det har en stor möjlighet att lyckas, säger Hjalmar Falck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.