Kurt Wallander ska nu bli en operakaraktär. Foto: SVT

Wallander blir yvigare på operan

Publicerad

Böckernas och filmernas Kurt Wallander ska nu bli en operakaraktär med allt vad det innebär.

– Det är ju första gången vi få höra Kurt Wallander sjunga så det blir ju en annan dimension. Jag tror ändå att man kommer att känna igen sig i karaktären, även om det kommer kännas större och yvigare, säger kompositören Fredrik Sixten.

– Operan tar vid där böckerna slutade. Kurt Wallander är emotionell och har stora känslor inombords som han inte visar för omgivningen, säger Philipp Amelung som är musikdirektör på universitetet i Tübingen.

Mankell älskade opera

Philipp Amelung drog igång hela projektet och han kontaktade tidigt Henning Mankell som gav sin välsignelse. Rådet han gav Philipp var att strunta i böckerna och istället bygga nytt.

– Han var så snäll och uppmuntrande. Och artig. När vi kom hem till honom med två filmare erbjöd han sig direkt att bära deras bagage, säger Philipp Amelung.

Liksom Wallanderkaraktären älskade Henning Mankell opera. Han hann läsa librettot innan han insjuknade och slutligen avled i höstas. Men den färdiga operan får han aldrig se.

– Det är det tragiska i det hela. Henning tyckte ju att det här var en jättebra idé att ta Wallander vidare, säger Charlotta Blom, kulturchef på Ystads kommun.

Ystad på tapeten

Operan ”W – The truth beyond” kommer att ha världspremiär i Tübingen. Därefter sätts den upp på Ystad Teater i augusti. För staden är det här en chans att spinna vidare på Wallanderhajpen som årligen lockar turister i tusental.

– Det kan betyda jättemycket för Ystad. Operan kommer att framföras på engelska så vi hoppas ju att den ska spelas runt om i världen. Då kommer ju Ystad upp på tapeten både här och där igen, säger Charlotta Blom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer