Vattenskotrar blir allt vanligare runt skånska badstränder. Nu ska polisen och kustbevakningen agera mot busåkare. Foto: Kustbevakningen

Tillslag mot vattenskoteråkare i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Polisen och Kustbevakningen ska i sommar försöka stävja busåkandet med vattenskotrar i Malmö. Bara under den gångna helgen bötfälldes nio förare.

Under de senaste somrarna har det kommit in många klagomål om vattenskotrar som exempelvis åker för fort eller för nära badplatser. Det har fått Kustbevakningen att agera.

– Vi har stärkt samarbetet med de polispatruller som finns ute. Polisheliktoptern samarbetar vi också med och vi kommer patrullera i Malmöområdet för att visa upp oss, förebygga och stävja de här störningarna till sjöss, säger Patrik Lindén som är stationschef vid Kustbevakningen i Malmö.

Insats under helgen

Under den gångna helgen kom sommarvärmen till Skåne och med den också vattenskoteråkarna. För att åka ska man vara minst 15 år gammal och dessutom se till att hålla hastigheten och inte åka innanför de bojar som finns längs stadens badplatser.

Alla har dock inte respekterat reglerna. Polisen delade under helgen ut böter till nio personer som antingen kört för fort eller kommit för nära badgäster.

– Det tyder på att antingen är kännedomen låg eller att man struntar i reglerna för att komma närmre land eller de badande, säger Patrik Lindén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.