Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vattenskotrarna blir allt vanligare, även bland kriminella. Foto: SVT

Kustbevakningen: Vattenskotern en statussymbol för kriminella

Publicerad

Vattenskotrarna har växt i popularitet när många svenskar spenderar sommarmånaderna på hemmaplan. Inom kriminella kretsar uppskattas de både som statussymboler och som verktyg i brottsutövningen, enligt Kustbevakningen.

– Det har vi sett i hela Sverige. Det har blivit populärt i kriminella kretsar att köpa en vattenskoter och visa upp sig. Det blir lite som en finare bil, säger Patrik Lindén som är tillförordnad stationschef på Kustbevakningen i Malmö.

Verktyg i kriminell aktivitet

En anledning till att fordonet blivit vanligt bland kriminella är alltså statusfaktorn men det finns, enligt Kustbevakningen, fler anledningar. Dels så är sjön inte lika reglerad som vårt vägnät när det gäller registreringar och ägarbevis och dels kan skotrarna vara effektiva verktyg i brottsutövningen.

– Det kan vara allt ifrån att man transporterar saker till att man tar sig ut för att begå brott i skärgården på öar runt om i Sverige, säger Patrik Lindén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer