Kvällsöppna vårdmottagningar ska avlasta akuten

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på privata sjukhus i Skåne röstades ner på tisdagens regionfullmäktigemöte. Däremot får fyra kvällsöppna mottagningar förlängda öppettider under nästa år.

Under tisdagens regionfullmäktige i Kristianstad togs beslut om att fyra kvälls- och helgöppna vårdmottagningar i Skåne får förlängda öppettider. Mottagningarna som ligger intill akuterna på sjukhusen i Malmö, Lund, Helsingborg får förlängda öppettider – från klockan 21 idag, till klockan 24. Mottagningen vid sjukhuset i Kristianstad kommer hålla öppet till klockan 22.00.

Ingen privatisering av sjukhus

Regionrådet Birgitta Södertun (KD) var skeptisk.

– De allvarligt sjuka kommer dagtid, på kvällarna är det unga friska män som söker vård, sa hon under tisdagens debatt.

I Alliansens budgetförslag ingick privatisering av två sjukhus i Skåne. Alliansen ville låta personalen själva driva ett av Skånes sjukhus på prov i fyra år, för att se om driften blir mer kostnadseffektiv.

Företrädare för det rödgröna styret ville veta vilka sjukhus som skulle kunna bli aktuella, men var redan när alliansen offentliggjort sin budget tydliga med att man är emot förslaget.

SD emot privatisering

– Vi försöker dagligdags samordna sjukhusens verksamheter, som transporter och liknande. Det blir ju inte lättare om två av sjukhusen dessutom drivs i privat regi, sa Henrik Fritzon (S), ordförande i regionstyrelsen.

Enligt uppgift till SVT kommer Alliansen fortsätta att lägga förslag om privatisera sjukhus, men utsikterna att få igenom förslagen är små, eftersom även Sverigedemokraterna är emot det.

– Om sjukhuspersonalen ska driva ett sjukhus så kommer de ha mindre tid för att ta hand om patienter, säger regionrådet Patrik Jönsson (SD) till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.