Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjöbo ska den närmaste mandatperioden styras av ny konstellation. Från vänster Cecilia Olsson Carlsson (S), Charlotte Ramel Andersson (L), Magnus Weberg (M) och Ulrika Axelsson (C). Foto: Johan Dernelius/SVT

Här är kvartetten som ska ta över i Sjöbo

Publicerad

Sverigedemokraterna blev det klart största partiet i Sjöbo efter valet men snuvas på makten. En kvartett med S, M, C och L ska styra kommunen de kommande fyra åren.

– Det känns bra. Vi har en samsyn hur Sjöbo ska utvecklas, säger Magnus Weberg (M) som räknar med att fortsätta som kommunalråd i Sjöbo.

På valnatten var det Sverigedemokraternas toppkandidat i Sjöbo som kunde utropa sig som segrare. Hans parti hade ökat och fick 34,6 procent av rösterna i kommunalvalet.

– Väljarna ville ha ett borgerligt-konservativt styre men nu får de istället ett socialliberalt, säger André af Geijerstam, ledare för Sverigedemokraterna i Sjöbo.

Besviken segrare

Han hade sett fram emot att få styra kommunen de kommande fyra åren och hoppades på att få göra det tillsammans med Moderaterna och Kristdemokaterna. Men så blir det inte. Moderaterna hittade andra samarbetspartners, vilket Ystads allehanda var först med att berätta.

– Vi bjöd in till förhandlingar med samtliga partier men en del dök inte ens upp. Jag vill inte säga vilka, säger André af Geijerstam.

Moderaterna räknar med att den nya kvartetten ska kunna samarbeta.

– Vi har jobbat tillsammans med Centern och Liberalerna i många år och när vi diskuterade med S efter valet såg vi att vi har väldigt många likheter så det känns bra, säger Magnus Weberg (M), kommunalråd i Sjöbo.

Nya i kommunhuset

Socialdemokraterna blev det tredje största partiet, efter SD och M, i valet och får nu bland annat den prestigefyllda posten som ordförande i kommmunfullmäktige. 

– Vi sa före valet att vi sträcker ut en hand i Moderaterna och ser gärna till att få lov att vara med och påverka, säger Cecilia Olsson Carlsson (S), som till vardags är lärare i Hörby.

Hon blir historisk. Socialdemokraterna har inte suttit vid makten under de senaste 48 åren. Inte sedan Sjöbo kommun bildades.

Socialdemokraternas Cecilia Olsson Carlsson blir historisk i Sjöbo. Hon är den första från sitt parti att ingå i ett borgerligt styre i kommunen. Foto: Johan Dernelius/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.