Foto: TT/Arkivbild

Kvinna fick felaktigt cancerbesked – förväxlades med annan patient

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Blekinge fick ett felaktigt cancerbesked och fick sin sköldkörtel bortopererad. Vid två tillfällen förväxlades även kvinnan med en annan patient.

Cancerdiagnosen visade sig efter operationen vara felaktig. Kvinnan måste nu medicinera i onödan resten av sitt liv. Trots misstaget på Skånes universitetssjukhus i Lund anser Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) att operationen var relevant eftersom kvinnan hade förstorad sköldkörtel.

I samband med operationen blev kvinnan också förväxlad med en annan patient och kallades till en undersökning av levern. Vid undersökningen upptäcktes misstaget, men kort därefter förväxlades hon en gång till med samma patient.

Ivo kritiserar sjukvården i Blekinge och Region Skåne för bristande patientsäkerhet. Myndigheten skriver att förväxlingen innebar stor oro och känsla av otrygghet hos patienten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.