Vittnesmålen om övergrepp inom räddningstjänsten är förfärliga, anser Emma Nordwall, biträdande förbundsdirektör på räddningsjänsten Skåne Nordväst.

Kvinnor inom räddningstjänsten i upprop mot sexismen

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten är den senaste av branscher som hakar på #metoo-uppropet. En rad kvinnor vittnar om erfarenheter som till slut tvingade dem att lämna yrket. Räddningstjänsten i Skåne Nordväst och Räddningstjänsten Syd backar upp uppropet.

Personerna bakom uppropet #larmetgår kräver ett stopp på sexism, nedvärderande språkbruk och sexuella trakasserier inom kåren.

Och man kräver att landets brand- och räddningschefer agerar kraftfullt mot övertrampen.

Räddningstjänsten Skåne Nordväst, som omfattar Helsingborg, Ängelholm och Örkelljunga, backar upp uppropet.

”Inte helt okänt för oss”

– Jag tycker det är förfärligt att det vittnas om den här typen av övergrepp, men det är inte helt okänt för oss. Vi har nolltolerans för kränkningar och det här är något vi arbetar på, säger Emma Nordwall, biträdande förbundsdirektör på räddningstjänsten Skåne Nordväst.

Även ledningen för Räddningstjänsten Syd som omfattar sydvästra och delar av mellersta Skåne stöttar uppropet.

”Jag välkomnar detta. Berättelserna blir säkert obehagliga för många, men problemet behöver bli synligt för alla så att vi kan agera mot det. För agera ska vi”, skriver Linda Kazmierczak, förbundsdirektör för räddningstjänsten Syd på twitter på fredagskvällen.

Många har slutat

Bland vittnesmålen finns kvinnor som skriver att de tvingats lämna brandmannayrket på grund av trakasserier.

Flera av dem berättar också om att de fått höra att de överhuvudtaget inte bör arbeta som brandmän för att de är kvinnor.

– Sådana här kränkningar tillhör inte vår moderna tid. Det måste få ett stopp. Alla organisationer måste från och med nu ta tag i detta.

Har mötts av kränkningar

Emma Nordwall har arbetat som brandingenjör och som operativt befäl. Hon säger sig personligen inte ha mötts av kränkningar för att hon är kvinna, men står ändå bakom uppropet.

Och hon betonar att #larmetgår inte enbart gäller kvinnor som arbetar som brandmän.

– Vi har kvinnor som arbetar som brandingenjör, inom HR, ekonomi och administration. Även inom de grupperna har jag läst vittnesmål om kulturer som inte är bra.

”Svåra att säga emot”

Hon tror att den långa raden av vittnesmål kommer att leda till en verklig förändring.

– Nu uppmärksammas problemet. Vittnesmålen som kommer in är svåra att säga emot, nu måste det hanteras, säger Emma Nordwall. 

Läs mer: #metoo samlar snart alla branscher i Sverige – här är hela listan

Läs mer: Få snabbkoll på #metoo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.