Foto: SVT

Kvinnor utsatta inom tvångsvården

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor som tvångsvårdas inom psykiatrin i Malmö utsätts för trakasserier och sexuella övergrepp av andra patienter.

Flera kvinnor som tvångsvårdats inom psykiatrin har utsatts för övergrepp av manliga patienter, enligt en genomgång av Sveriges Radios Kaliber.

– Du hade manliga patienter som lurade in kvinnliga patienter på sina rum. Och tar dem på brösten. De blottade sig, det var mycket tafsande och kladdande rent allmänt, säger en tidigare anställd inom psykiatrin i Malmö i programmet.

Enligt granskningen tas övergreppen inte alltid på allvar av personalen men de ansvariga för vården i Malmö har inte velat kommentera uppgifterna.

– Vissa hade samma inställning som jag att det var fel, men många sket ju också i det, säger Tommie Olsson, före detta skötare i Malmö.

Våldtagit 15-åring

Kaliber har gått igenom flera rättsfall från Malmö, Sundsvall och Stockholm. I ett av dem pågår en rättegång där en manlig patient misstänks ha våldtagit en 15-årig flicka när de lämnades ensamma i ett rum på barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Stockholm.

Hans Brauer, verksamhetschef för vuxenpsykiatrin i Malmö- Lund, känner inte till något fall av övergrepp men betvivlar å andra sidan inte Kalibers uppgifter.

– Jag utgår från att det som rapporterat har hänt. Det är i så fall fruktansvärt tragiskt och jag måste beklaga, säger han till SVT Nyheter Skåne.

Hans Brauer har bara varit chef i Malmö i ett halvår och har nu gått igenom avvikelserapporterna för de senaste två åren.

– Det finns inga rapporter om övergrepp under denna tid.

Alla har anmälningsplikt

Han konstaterar att alla anställda inom psykiatrin har anmälningsplikt och all personal har utbildats för att kunna rapportera.

– Vi arbetar ständigt med patientsäkerheten. För mig är självklart att patienter ska känna sig trygga, och skulle någon bli utsatt så uppmanar jag dem att berätta, så ska vi göra allt för att stötta, säger Hans Brauer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer