Kyla kan smärta som senap och vitlök

Uppdaterad
Publicerad

Tycker du köldrysningar i kroppen kan påminna om dem du upplever då du äter senap eller vitlök? Inget konstigt alls, menar forskare i Lund.

Det finns dem bland oss som inte bara fryser när det är kallt. Kylan kan rent av upplevas som fysisk smärta. En grupp forskare i Lund säger sig nu hittat den kroppsliga platsen för detta fenomen.

Och reaktionen äger rum på samma plats där senap och vitlök gör sig påminda som starka.

Att det bränner och svider i munnen när vi äter starka saker beror på att nerver som tillhör smärtsystemet påverkas.

Dessa receptorer finns inte bara i munnen, utan även i huden, urinblåsan och tarmarna. Det lundaforskarna nu kommit fram till är att även kyla kan irritera dessa nervceller.

– Vi vet redan att det är chilipepparreceptorn som reagerar inte bara på chilipeppar utan också på temperaturer över 42 °C, som när man bränner sig på en eld. Mentolreceptorn reagerar vid temperaturer under 28 °C, som upplevs som behagligt kylande. Och nu vet vi alltså att senaps- och vitlöksreceptorn hos människa reagerar på temperaturer under 20 °C, säger Peter Zygmunt. professor i farmakologi.

Sambandet har varit på tapeten tidigare i historien, men först nu anses det bevisat.

– Vi har renat fram det mänskliga receptorproteinet och satt in det i ett konstgjort cellmembran. Där kan vi se att det reagerar på kyla, förklarar Peter Zygmunt.

Nu hoppas han och hans kollegor att forskningen ska ge oss bättre kunskaper om den mänskliga kroppens temperatursinne. Därmed skulle det även komma till nytta för dem som lider av så kallad köldallodyni, alltså personer som är överkänsliga mot kyla och får ont i kroppen när de blir kalla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.