Foto: Anders Wiklund/TT

Kyla ökar risken för hjärtinfarkt

Uppdaterad
Publicerad

Är det kallt, lågtryck och blåsigt? Då ska du vara försiktig om du har hjärtproblem. Risken för hjärtinfarkt ökar nämligen i sådant väder. Det visar en ny studie gjord i Skåne.

Studien har letts av David Erlinge, överläkare i kardiologi på Skånes universitetssjukhus och professor vid Lunds universitet och Moman A Mohammad, läkare på Skånes universitetssjukhus och doktorand vid Lunds universitet.

– Det har pratats om hjärtinfarkt och den eventuella kopplingen till väder i nästan 100 års tid, säger David Erlinge.

– Det slog oss att vi har en unik möjlighet att undersöka detta i Sverige.

Klart samband

I Sverige finns nämligen ett register kallat Swedeheart som innehåller data om samtliga hjärtinfarkter sedan slutet av 90-talet. I registret finns 274 000 hjärtinfarkter från 1998 till 2013. Forskarna har nu samkört uppgifterna med väderdata från SMHI. Och resultatet är tydligt. Det finns ett klart samband mellan risk för hjärtinfarkt och dagar med kallare temperatur, lägre lufttryck, höga vindhastigheter eller färre antal soltimmar.

– Största samband var det med temperatur, säger David Erlinge.

– Risken var 14 procent högre att drabbas av hjärtinfarkt vid nollgradigt väder än vid 20 grader.

Klä sig varmt

Han menar att det här är något som personer med hjärtproblem ska ha i tankarna.

– Patienter med hög risk för hjärtinfarkt, till exempel äldre personer som haft hjärtinfarkt tidigare, kanske ska undvika att gå ut när det är riktigt dåligt väder, säger David Erlinge.

– Eller åtminstone klä sig väldigt ordentligt så de håller sig varma.

Farligt med sport?

Forskarna ska nu gå vidare och leta fler samband.

– Vi kommer att gå vidare och titta på om det finns kopplingar till exempel till olika högtider eller större sportevenemang för att se om de i sig kan ha en betydelse för risken för hjärtinfarkt, säger David Erlinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.