Kyrkan kritisk till Staffanstorps vägran att ta emot flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen skulle Staffanstorp ha tagit emot fyra kvotflyktingar. Men flyktingarna hamnar nu istället i en annan kommun efter att Staffanstorp vägrat att ta emot dem. Nu riktar den lokala kyrkoförsamlingen kritik mot kommunens beslut.

Frågan om att vägra ta emot kvotflyktingar ställdes på sin spets under torsdagen, då Staffanstorp hade anvisats att ta emot fyra kvotflyktingar. Henric Nilson, kyrkoherde i S:t Staffans församling, tycker att kommunen ska ta emot dem.

– Nu har UNHCR ansett att dessa människor som ska komma till Staffanstorp har särskilda behov, och vi vill göra vår insats.

Migrationsverket menar att kommunens beslut saknar stöd i lagen.

– Jag menar att lagar är till för att följas och det gäller även Staffanstorp, säger Henric Nilson.

”Svåra att integrera”

Kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, Christian Sonesson (M), vill inte ställa upp på intervju, men skriver på Facebook att kvotflyktingarna är ”extremt svåra att integrera i det svenska samhället”.

Men Henric Nilson tycker att kyrkan och de ideella rörelserna i kommunen sedan flera år bedriver ett välfungerande integrationsarbete.

– De som kommer till oss erbjuds att lära sig språket, komma in i samhället, bygga upp ett nätverk och sina liv på nytt, säger han och fortsätter:

– Lätt är det inte, men de här människorna, som kommer hit under svåra förhållanden, måste få hjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.