I år gick 16,89 procent av Svenska kyrkans medlemmar i Skanör-Falsterbos församling till valurnorna. Motsvarande siffra var 19,85 procent vid kyrkovalet 2017. Foto: Gunilla Fritze/SVT

Kyrkovalet i Skåne: Vänstern går framåt

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna (S) behåller sina 17 mandat i Lunds stift efter söndagens kyrkoval. Sverigedemokraterna (SD), Borgerligt alternativ (BorgA) och Centerpartiet (C) förlorar två respektive ett mandat jämfört med förra valet. Vänstern i Svenska kyrkan (ViSK) vinner två nya mandat. Det står klart på måndagen när den största delen av rösträkningen var klar.

Även Lunds stift är en del av den generella trenden som visar att nomineringsgrupper som har koppling till politiken har gått sämre i år jämfört med kyrkovalet för fyra år sedan.

Lokala alternativ nära församlingarna, grupper som till exempel Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) och Öppen kyrka (ÖKA) samt Miljöpartister i Svenska kyrkan De Gröna (MPSKDG) har det däremot gått bättre för. Alla tre får varsitt nytt mandat i Lunds stift.

kyrkovalet 2021

Framåt för vänstern

– Sedan finns det undantag. Det har gått bra för vänstern. De får nu fem mandat, två mandat fler än tidigare, som det ser ut just nu, säger Kent Kvist, samordnare för kyrkovalskommunikation i Lunds stift, till SVT Nyheter Skåne på måndagen.

Alternativ för Sverige (AFS) har inte kommit in i Lunds stift eller i någon av församlingarna i Skåne och Blekinge. De blir enbart representerade på nationell nivå. Skånepartiet i Lunds stift (SpLs) fick inte heller några mandat i stiftet.

Miljön en kyrkofråga

Enligt Kvist har en av årets tydligaste valfrågor varit, utöver om partipolitiken ska vara representerad i kyrkan eller inte, miljön.

– Nu ser vi en förflyttning. Väljarna har bejakat miljöengagemanget i år både på stiftsnivå och i de lokala församlingarna. Miljöfrågorna ligger i tiden. Det ska bli intressant att se om den här förflyttningen fortsätter över tid, säger Kent Kvist.

Här kan du se preliminärt resultat för val till Lunds stiftsfullmäktige 2021.

Under söndagen besökte SVT Maria församling i Helsingborg:

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

kyrkovalet 2021

Mer i ämnet