Bunkeflo kyrkas torn spärras av på grund av sitt dåliga skick. I klippet får du höra vad boende i Bunkeflo tycker om kyrkan och hur den har behandlats. Foto: Patrik Cegrini/SVT

Kyrktorn i Bunkeflo riskerar att rasa

Uppdaterad
Publicerad

På grund av sitt dåliga skick är Bunkeflo kyrka sedan några år tillbaka stängd för allmänheten. Nu visar en statusbesiktning att problemen är större än vad som tidigare befarats.

Besiktningen som genomförts under sommaren visar att delar av kyrktornet riskerar att rasa och att det därför bör stängas av, vilket Sydsvenskan var först med att berätta.

”Kyrkans torndel bör inte användas för verksamheten. Där murverksdelar kan ramla ner bör avspärrningar sättas upp.(detta redan gjort på vissa delar) Klockringningar i tornet skall undvikas.” står det i rapporten som SVT Nyheter Skåne har tagit del av.

Byggnaden har varit stängd för allmänheten sedan 2017 eftersom teglet och fogarna är i dåligt skick. Två år senare föreslog kyrkorådets arbetsutskott att kyrkan skulle rivas, men förslaget drogs tillbaka efter en namninsamling.

Riva eller rädda?

Röster har under de senaste åren höjts för att kyrkan ska renoveras, men det har funnits tveksamheter kring kostnaden av sådana åtgärder.

Under hösten kommer Malmö pastorat ta ställning till om kyrkan är värd att rädda.

SVT Nyheter Skåne har sökt Kyrkorådet i Malmös ordförande Claes Bock (S) under dagen för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.