Skönhetsmedlet Botox och ett tillväxthormon som kan användas av kroppsbyggare har skrivits ut i stora mängder via en vårdcentral i Helsingborg. Foto: Damian Dovarganes/Claudio Bresciani

Läkare skrev ut dopningspreparat och Botox för miljontals kronor

Uppdaterad
Publicerad

En läkare misstänks via en vårdcentral i Skåne ha skrivit ut stora mängder av tillväxthormon som ska ha kostat region Skåne närmare 2 miljoner kronor. Nu åtalsanmäls läkaren av Inspektionen för vård och omsorg.

Mannen arbetade tidigare som underläkare vid en vårdcentral i Helsingborg. Efter att han slutat användes dock vårdcentralens arbetsplatskod under flera år i samband med förskrivningar av framförallt preparatet Genotropin. Det är ett tillväxthormon som bland annat används vid styrketräning för att bygga muskler. ”Ett förhållandevis dyrt läkemedel som är attraktivt i illegala kretsar” konstaterar Ivo.

Tillväxthormon för 1,8 miljoner kronor

Preparatet har tagits ut från olika apotek i södra och mellersta Sverige. I februari 2019 fattade ett apotek i Stockholm misstankar om överförskrivning och anmälde läkaren till Ivo som nu beslutat att åtalsanmäla läkaren.

– Ett ovanligt fall, det är inte så ofta legitimerad personal åtalsanmäls, säger Kristina Bramstång.

Ivo:s utredning visar att läkaren skrivit ut Genotropin sammanlagt 81 gånger i 146 förpackningar till en kostnad av 1,8 miljoner kronor.

Han är även misstänkt för att ha skrivit ut Botox till en sammanlagd kostnad av 170 000 kronor. Botox används bland annat vid skönhetsbehandlingar. Totalt har förskrivningarna således kostat Region Skåne närmare två miljoner kronor.

Hävdar att han lämnat ut sin förskrivningskod

Läkaren själv hävdar att han saknar all kännedom om förskrivningarna och hur den skånska vårdcentralens kod kunde fortsätta användas flera år efter att han lämnat den arbetsplatsen. Han medger dock att han lämnat ut sin förskrivningskod till en man som skulle hjälpa läkaren att bygga en hemsida. Han har därmed gjort sig skyldig till ”en mycket oansvarig hantering av känsliga uppgifter” skriver Ivo.

Ivo har också begärt att hälso och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, ska dra läkarens rätt att skriva ut narkotiska preparat.

Läkaren är nu verksam i Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.