Nu utreds en läkare efter att ha behandlat kvinnor med en metod som inte är praxis i Sverige. Kvinnorna lider av vestibulit. Foto: TT

Ett 50-tal kvinnor fick felaktigt sprutor i underlivet

Uppdaterad
Publicerad

Minst 50 unga kvinnor har fått en felaktig behandling när de sökt hjälp hos ungdomsmottagningen för vestibulit. En läkare vid ungdomsmottagningen i Skåne är nu tagen ur tjänst i väntan på utredning.

Läkaren har tjänstgjort vid ungdomsmottagningen på ett flertal skånska orter. Där har han behandlat unga kvinnor och tonårsflickor som sökt vård för vestibulit och samlagssmärtor med kortisoninjektioner.

Enligt ett pressmeddelande från Region Skåne är det en behandling som inte är vedertagen och inte används i medicinsk praxis i Sverige.

Region Skåne kontaktar nu de kvinnor som har behandlats med kortisoninjektioner mot vestibulit. Hittills handlar det om ett 50-tal.

Dessutom är läkaren anmäld till Ivo för utredning. Under tiden får han inte tjänstgöra.

Ser allvarligt på behandlingen

– Vi ser mycket allvarligt på det här – av flera skäl. Även om vi inte har några indikationer på att injektionerna i sig skulle vara skadliga har de utgjort ett ingrepp i ett känsligt område. Det har också inneburit att flickorna inte har fått behandling i specialistvården, dit de skulle ha remitterats, säger Jan Bleckert, chefläkare i primärvården, Region Skåne, i pressmeddelandet.

Mejla redaktionen på skane@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.