Tanken är att mötet med en 150 kilos lama som spottar och sparkar ska bli en så otäck upplevelse för vargen, att den drar sig undan.
– Vi vet från USA att lamadjur haft positiv effekt mot puma och prärievarg. Men när det gäller vanlig varg finns inga riktiga studier gjorda, säger Nils Carlsson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Skåne.
Inom en månad hoppas han ha lamor på plats i de stora fårbesättningar i Ravlunda och Näsbyhom, som båda utsatts för vargangrepp och där arealerna är för stora för att inhägna rovdjurssäkert. Carlsson betonar att det är ett försök, där lamornas skyddseffekt ska utvärderas.
– Vi förväntar oss inget totalt skydd, men färre attacker och färre djur rivna vid varje attack, säger han.
Nyheten om försöket gläder lammproducenten Andreas Martelius i Klässbol i Värmland. Han har haft lamor i några år och är nöjd med dem. Men effekten är svår att värdera, eftersom besättningen klarat sig undan vargangrepp både före och efter lamorna.
– Men vi tror på den här driftsformen, säger han och påminner om att även djur som korpar, rävar och hundar kan attackera lammen.
I Skåne angreps 122 får av varg under förra året.
Två kastrerade hannar
* Två lamahannar per fårbesättning ska användas i det skånska försöket. Hannarna måste kastreras för att skydda tackorna mot alltför våldsamma närmanden.
* Djurägarna får själva köpa in lamorna, men kan ansöka om bidrag. En lama kostar ungefär som fyra får.
* Länsstyrelsen bedömer att lamorna inte ska innebära någon risk för människor.
* Laman är ett kameldjur som kan nå en mankhöjd på 1,3 meter och väga drygt 150 kilo. Lamor har hållits som tamdjur i Sydamerika i årtusenden.
Källor: Nils Carlsson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Skåne, och NE (TT)