• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

I flera delar av landet är det långa väntetider till att skaffa pass. I Skåne kan man få vänta upp till två månader. Foto: TT

Lång väntan på pass i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

För den som ska skaffa nytt pass är det läge att boka tid. I Skåne är väntetiderna till att ansöka om nytt pass drygt två månader.

I Malmö och Ystad finns det lediga tider i slutet av juni, i Lund och Helsingborg får man vänta till början av juli för att ansöka om nytt pass. Även i Halland, Västra Götaland och Uppsala är väntetiderna långa.

Nytt bokningssystem, extra många ansökningar och svårigheter att beräkna bemanningen som krävs är några av anledningarna till bristen på tider, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Enligt Jan Schütt, som jobbar med passfrågor på polisens regionkansli i Västra Götaland och Halland, har vårens övergång från drop-in-system till att beställa tid på nätet för passansökan blivit mer problematisk än väntat.

– Vi visste att det skulle komma en sådan här puckel, men inte att den skulle bli så påtaglig, säger han.

Högt tryck

Bristen på bokningsbara tider skapar också ett högre tryck på de stationer som fortfarande jobbar med drop-in-system.

– Det är en påträngande belastning. Folk ligger på och vill ha sina pass och då kan de stå och köa i timmar, säger Jan Schütt, till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.