Stora mängder narkotika kunde beslagtas efter polisens insats mot en man från Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Långa fängelsestraff för narkotikasmugglare

Uppdaterad
Publicerad

Två män och en kvinna i Malmö döms till långa fängelsestraff för narkotikasmuggling efter att polisen haft span på en av männen.

Det var i december i fjol som en lastbilschaufför i 30-årsåldern körde en lastbil till Malmö från Tyskland. I lastbilen fanns en stor mängd narkotika. När mannen kom fram till ett industriområde i Malmö mötte han upp en man i 60-årsåldern som ska ha hämtat en påse innehållande drygt 6 kilo kokain som han sedan la ner i en ryggsäck.

I lastbilen fanns även 170 kilo amfetamin. Narkotikan transporterades vidare av två andra män som ganska snabbt greps av polisen som hade span på männen med helikopter.

Tog hjälp av sin fru

Mannen i 60-årsåldern åkte hem med kokainet och tog hjälp av sin fru med att lägga ryggsäcken i ett källarförråd. Vid en husrannsakan hittade polisen ännu mer knark, drygt 200 gram kokain och 500 gram heroin. Heroinet ska ha legat i en påse med kaffe som legat instoppad i en luftmadrass.

Spaning och hemliga tvångsmedel

Polisen inledde spaning mot mannen i 60-årsåldern efter att de fått uppgifter om att han hanterade stora mängder narkotika. De ska ha använt sig av hemlig telefonavlyssning men ingen information från avlyssningen visade på att mannen hanterade narkotika.

Mannen ska ha använt sig av Enchrochat och använt ett alias som fransk polis informerat polisen i Sverige om. Tingsrätten konstaterar att innehållet inte kan tydas på annat sätt än att chattarna handlar om narkotika.

Så här har han skrivit i en av chattarna: ”Jag har inte pengarna att betala direkt avseende det vita för jag har nyligen köpt (fick, tog) och jag tror imorgon kommer fram dessa till mig”.

Nu döms alla tre inblandade till fängelse för grovt narkotikabrott, de två männen döms även för narkotikasmuggling. Mannen i 30-årsåldern döms till nio år, mannen i 60-årsåldern döms till elva års fängelse och kvinnan döms till sju års fängelse. Båda männen ska även utvisas. Samtliga nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.