• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Köerna är långa för att få möjlighet att döpa sitt barn. Foto: SVT

Långa köer till barndop – Lunds domkyrka syr dopklänningar till tvååringar

Uppdaterad
Publicerad

Det är långa köer till barndop i många församlingar i Sverige. Coronarestriktionerna gjorde att nyblivna föräldrar väntade med att döpa sina barn för att fler anhöriga ska kunna vara med i kyrkan. Men det är inte bara köerna som nu växer.

– Ja, vissa är ju ganska stora nu när de döps. Våra textilansvariga har till och med fått sy upp dopklänningar för större barn, säger Lisa Svensson, präst i Lunds domkyrka.

Så nu finns det dopklänningar att låna för både ett- och tvååringar som ska döpas.

Det kan dröja ända till november eller december för att få en tid för barndop i kyrkan.

– Om vi inte vidtar åtgärder så kanske det kommer bli så. Nu kommer vi förmodligen sätta in extratider så att folk ska få komma till, säger Lisa Svensson.

– Trycket har ökat eftersom det är så många som har väntat med att döpa sina barn, säger Lisa Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.