Miljöspjutspets saknar återvinning

Uppdaterad
Publicerad

En förebild i hållbar stadsplanering. Så har bostadsområdet Västra Hamnen i Malmö kallats

Men trots det, måste de boende fortfarande ta bilen till närmaste återvinningsstation.

Vi befinner oss i Västra Hamnen i Malmö. Här har husen poppat upp som popcorn sedan bomässan 2001, med ambitionen att stadsdelen ska bli ett nationellt föredöme inom hållbar stadsplanering. Här finns en rad smarta system för att minimera och ta hand om sopor och avfall och till och med en lekplats på temat kretslopp. Men – det saknas något...

– Det skulle behövas en återvinningsstation i Västra Hamnen, konstaterar Anneli Viberg, regionchef på Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) som i Malmö äger och driver ett 50-tal stationer med gröna återvinningsbehållare på uppdrag av gatukontoret.

Hur länge har ni diskuterat en återvinningscentral i Västra Hamnen?

– Ända från början. Även om det finns mycket fastighetsnära insamling i Malmö så behöver man ändå en återvinningsstation därför att man har större förpackningar. Man kan till exempel ha köpt en bokhylla, och då är det lättare att använda våra stationer.

Flera kilometer till närmaste återvinning

I dag bor här 5 000 människor och de blir bara fler och fler. Många har källsortering i det egna huset, annars är det ett par kilometer till närmaste återvinningsstation. I resten av centrum är det också ont om gröna behållare, men där är problemet ett annat: att det är befintlig bebyggelse och trångt om plats. Men i Västra Hamnen ser det helt annorlunda ut:

– Absolut, det borde finnas och finns det med i detaljplanen från början kan vi få permanent bygglov, konstaterar Anneli Viberg.

Det låter lite som ett klassiskt ”moment 22”, att kommunen planerar ett nytt bostadsområde men kan inte rita in någon återvinningsstation på kartan eftersom den inte finns med i detaljplanen och därför inte kan få bygglov.

– Ja, konstaterar Anneli Viberg. Vi vill ju ha återvinningsstationer där det finns behov och det här är ett ställe där det behövs. Men det finns fler ställen i Malmö, där behovet egentligen är ännu större, som Husie, Limhamn-Bunkeflo eller Oxie där det är mycket villabebyggelse.

Ändring på gång

Efter kanske 10 års diskussioner visar det sig att det nu – faktiskt – finns en detaljplan som möjliggör bygget av en återvinningsstation i området. Återstår nu ansökan och handläggning om bygglov – som också kan dra ut på tiden.

– Vi kommer att få en återvinningsstation i närheten av ICA Maxi. Jag kan inte säga något om tidsplanen, men den finns med i planeringen, avslutar Anneli Viberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.