Infektionsläkaren Per Åkesson konstaterar att det än så länge saknas behandling mot långtidscovid. Foto: Susanne Nord / SVT

Långtidscovid drabbar oftare yngre tidigare friska kvinnor

Publicerad

En kvinna mellan 50 och 85 år hinner ungefär 600 meter på sex minuter. Har du drabbats av långtidscovid kanske du bara klarar 148 meter. På den nya mottagningen för dem med långtidscovid på Skånes universitetssjukhus, Sus, i Lund ska man försöka lära sig mer om sjukdomen men just nu finns ingen behandling.

– De som har varit svårt sjuka och inlagda på sjukhus har främst varit äldre men de som drabbas av långtidscovid är ofta yngre eller i medelåldern och tidigare helt friska. Dessutom drabbas kvinnor mer, säger Per Åkesson, infektionsläkare på Sus i Lund.

Fortsatta problem

Ungefär tio procent av dem som varit sjuka i covid-19 blir inte helt friska. Typiska symptom kan vara trötthet, andningsbesvär och hjärtklappning.

– Någon behandling finns ju inte än men vi kan stötta patienten. Det finns ju rehab och vi kan ge råd om på vilket sätt man kan vara aktiv, säger Per Åkesson.

Per Åkesson, infektionsläkare på SUS i Lund jobbar på mottagningen för patienter med långtidscovid Foto: Susanne Nord / SVT

Mottagningen på Sus finns både i Lund och Malmö, den öppnade den första mars och har hunnit ta emot omkring hundra patienter. Femtio på varje ställe.

– Här finns en fysioterapeut, en arbetsterapeut, en undersköterska och en läkare när det är mottagning, säger Peggy Faxler, fysioterapeut.

Syresättning och puls.

Hon testar tillsammans med undersköterskan Maria Öhrström hur långt patienterna orkar gå i korridoren på sex minuter. Samtidigt mäter de syresättning och puls.

Peggy Faxler, Maria Öhrström och Anna Kaad förbereder sig inför nästa patient. Foto: Susanne Nord / SVT

– Jag gör en kognitiv screening för att se hur trötta patienterna faktiskt är och om det till exempel ar svårt att koncentrera sig, säger Anna Kaad, arbetsterapeut.

När information om patienterna har samlats in, diskuteras de svåra fallen i en medicinsk expertgrupp på sjukhuset för att få bättre kunskap om sjukdomen.

Se i klippet hur de jobbar

Fakta långtidscovid

Definitionsmässigt ska man ha haft symptom i mer än tre månader och patienterna kan vara dels de som legat inne på iva och dels patienter (främst yngre) som haft mildare variant av covid men som utvecklat långvariga besvär.

Symptomen kan vara;

– andningsbesvär

– förlamande trötthet

– problem med att fokusera

– återkommande feber

– förhöjd vilopuls och hjärtklappning

– brännande känsla i halsen och bihålorna

– synstörningar

– lukt och smakbortfall

– mag-tarmproblem

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.