– Vindkraften har stor betydelse för elproduktionen i Sverige redan idag, säger Sandra Johanne Selander, klimat- och energistrateg på Länsstyrelsen Skåne. Foto: TT / Hans Larsson SVT

Länsstyrelsen: ”Stor potential för mer vindkraft i Skåne”

Uppdaterad
Publicerad

Skåne är ett platt, öppet och blåsigt kustlän. Med andra ord finns här ovanligt bra förutsättningar för vindkraft. Men Skåne skulle kunna ha mycket mer vindkraft.

– Skåne är det  län som har bäst förutsättningar på många sätt när det gäller vindkraftsproduktion, säger Sandra Johanne Selander, klimat- och energistrateg på Länsstyrelsen Skåne.

Förra året producerade vindkraften i Skåne 1629 GWh el. Det motsvarar ungefär uppvärmningen av 80.000 villor. Men Skåne skulle kunna producera mycket mer vindkraftsel.

– Vi var ganska tidigt ute med vindkraft i Skåne, så vi har många gamla vindkraftsverk som skulle kunna bytas ut till mer effektiva, moderna anläggningar, säger Sandra Johanne Selander.

Havsbaserad vindkraft mest effektivt

Sandra Johanne Selander uppskattar att man skulle kunna öka elproduktionen fyra gånger genom att byta ut gamla vindkraftverk mot större och kraftfullare – så kallad repowering. Men om det praktiskt är möjligt på alla platser vet man inte ännu.

Mest effektivt hade det varit att bygga flera havsbaserade vindkraftsparker runt den skånska kusten.

– Av de vindkraftsparker som har kommit ganska långt i processen att realiseras till havs utanför skånes kust, kan en sådan anläggning producera 2,5 terawattimar om året, att jämföra med dagens produktion i Skåne på mellan 1,4 – 1,7 terawattimmar.

Men än så länge finns bara en havsbaserad vindkraftspark i Skåne – Lillgrund utanför Malmö. Övriga projekt har stoppats av olika skäl, framförallt är det försvaret som sätter stopp.

Viktig elproducent redan idag

Vindkraften är kontroversiell och väcker starka känslor. Förutom oro för buller, skuggor och en förfulad landskapsbild, krockar vindkraften med naturintressen och djurliv.  Sandra Johanne Selander är övertygad om att vindkraften kommer att växa som kraftproducent både i Skåne och resten av landet.

– Vindkraften producerar över tio procent och vi är inte långt borta från 20 procent, av den årliga elproduktionen i Sverige idag. Vindkraften är den förnybara energislag som, utöver vatten, har den stora realiserbara potentialen de närmaste årtiondena, säger Sandra Johanne Selander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.