Tomas Bramell, varvsdelägare i Lomma hittade den australiska kalkrörsmasken på en propelleraxel till en båt. Foto: Gustav Röriksson/Privat

Australisk mask hittad i Lomma – orsakar skador på båtar

Uppdaterad
Publicerad

Den australiska kalkrörsmasken, som kan bilda långa rev och korka igen vattenintag, har hittats i Lomma hamn. Redan i höstas upptäcktes den på en båt som drogs upp på det lokala småbåtsvarvet. Då satt den på en propelleraxel vilket kan försvåra manövreringsförmågan. Och nu vill Länsstyrelsen i Skåne ha hjälp att hitta fler exemplar.

I Sverige har den australiska kalkrörsmasken tidigare påträffats i Limhamn. I Lomma har fynden bland annat gjorts på en båts propelleraxel.

– Vi lyfte upp båten i höstas för att tvätta av den och skrapa bort havstulpaner. Då såg vi på propelleraxeln att den var beväxt med något vi inte kände igen och det var hårt som havstulpaner men längre och mer rörliknande. Vi tog en bild då vi inte sett den tidigare, sedan tänkte vi inte mer på det förrän vi fick ett mejl från hamnkaptenen om länsstyrelsens information om det här, säger Tomas Bramell, varvsdelägare i Lomma.

Den här typen av beväxning orsakar bekymmer för båtägare. Om den sätter sig på en propelleraxel kan den försämra manövreringsförmågan på skrovet och orsaka högre bränsleförbrukning eftersom båten går trögare i vattnet.

Länsstyrelsen ska undersöka

– Bedömningen kan dock ändras om nya uppgifter framkommer som tyder på att arten är ett större hot mot svenska havsmiljöer än man först trott. Länsstyrelsen och Havs- och vattenmyndigheten har tillsammans bedömt att vi ska försöka överblicka artens utbredning i Skåne, säger Jonas Gustafsson, marinbiolog på Länsstyrelsen Skåne, i ett pressmeddelande.

Den australiska kalkrörsmasken kommer ursprungligen från Indiska oceanen eller Stilla havet. Det är en främmande art i svenska vatten, som tills vidare bedöms som potentiellt invasiv.

Så här ser den australiska kalkrörsmasken ut och den kan orsaka huvudbry lite varstans. I Lomma hittades den på en propelleraxel på en båt. Foto: Per Olsson/Länsstyrelsen Skåne

Bildar rev som täpper igen

Enligt Artdatabanken är det en art som inte har etablerat sig i Sverige än men som kan göra det. Maskarna bygger rör, upp till en decimeter långa och ett par millimeter breda. När många individer lever tätt ihop kan de bygga nätverket och bilda meterlånga rev, vilket på flera håll i världen orsakat problem  till exempel genom att hindra dammluckors funktion eller att sätta igen vattenintag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.