Ännu en vändning i lustgasturerna i Lund. Länsstyrelsen häver sitt eget beslut och därmed kommer förbudet mot försäljning av lustgas vid siste april stå fast. Foto: Johan Nilsson/TT

Länsstyrelsens vändning – lustgas förbjuds under siste april

Publicerad

Tidigare i april upphävdes Lunds kommuns beslut att utöka området där det krävs polistillstånd för att sälja lustgas. Men nu har länsstyrelsen ändrat sig efter att Lunds kommun skickat in en begäran om att ompröva beslutet.

Turerna har varit många kring lustgasförsäljningen på valborg i Lund.

I slutet av mars tog kommunfullmäktige beslut om att utvidga ett område runt Stadsparken där det krävs polistillstånd för ambulerande försäljning – med anledning av festligheterna kring siste april.

Men förra veckan stoppade länsstyrelsen Lunds kommuns beslut om utökat lustgasförbud, något som fick kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S) att reagera.

– Vi och länsstyrelsen har landat i lite olika slutsatser kan man säga, vi tycker deras tolkning är förvånande, sa han då.

Kommunen skickade in begäran

Men på fredagen skickade Lunds kommun in en begäran om att länsstyrelsen skulle ändra sitt beslut. I brevet fanns även ett stöttande yttrande från polisen där man menade att försäljningen skapat ordningsstörningar i området.

Och bara timmar senare meddelade alltså länsstyrelsen att man upphäver sitt eget beslut, något som Sydsvenskan var först att rapportera om.

Därmed gäller kommunfullmäktiges beslut och det blir förbjudet att sälja lustgas i stadsparksområdet i Lund på siste april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.