I förundersökningen beskriver en polis att han aldrig varit med om att någon han ingripit mot varit så likgiltig som 18-åringen. Foto: Johan Nilsson/TT

Polisens första intryck av 18-åringen: ”Kändes som en mördarmaskin”

Uppdaterad
Publicerad

Den polis som var först på plats efter dådet på Malmö Latinskola beskriver 18-åringen som ”iskall”. Det var först när han sa sitt namn som en av poliserna insåg att det var gärningsmannen de mött.

I förundersökningen beskriver de första poliserna på plats vad som hände den 21 mars. De mötte flera elever på vägen in i skolan, som alla verkade helt ovetande om att något inträffat. Den polis som gick först säger i förhör att han hann tänka att det kanske var en filminspelning, och att den kropp de skymtade från trappan då var rekvisita.

Iskall när polisen kom

Men väl uppe på tredje våningen såg poliserna att det låg en mycket allvarligt skadad kvinna på golvet, samtidigt som en ung man kom ut från en närliggande toalett. Mannen beskrivs av en av poliserna som lugn och helt oberörd av att stå bredvid kvinnan som låg på golvet.

Skoldådet i Malmö

Poliserna identifierade honom som den 18-årige gärningsmannen, drog ner honom på golvet och satte på honom handfängsel. Samma polis säger att han aldrig ingripit mot någon som agerat så likgiltigt. 18-åringen beskrivs som ”någon som stridit i krig och förlorat empatin, som en person som bara varit inställd på att döda”. Han kändes ”som en mördarmaskin”.

Intresserad av våldsdåd och incels

Även lärare på Latinskolan har fått yttra sig om den 18-årige eleven.

I förhör med två olika lärare beskrivs hur 18-åringen ofta tar mycket plats på lektioner, genom att hålla långa monologer snarare än att ställa frågor när han räcker upp handen. Han ska ha fått utbrott och slagit sig själv när han fått dåliga betyg, men aldrig agerat våldsamt mot andra.

Under våren lämnade 18-åringen in sitt gymnasiearbete, där han fokuserade på utanförskap och våldsdåd, framför allt utförda av så kallade incels – ensamma män som inte lyckas skapa romantiska relationer. I arbetet skrev han att han med hjälp av skisser ville ”visa förödelse och mänsklig tragedi i sin råaste inkarnation”.

Åtalet, som kom under onsdagen, bygger på ett hundratal förhör, omfattande teknisk bevisning och 18-åringens egna ord. Rättegången beräknas inledas den 20 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skoldådet i Malmö

Mer i ämnet