I Hässleholms kommun bär lärarna rött varje onsdag som protest mot nedskärningar inom skolan.

Hässleholmslärare klär sig i rött som protest mot nedskärningar

Publicerad

I flera skånska kommuner görs nedskärningar i skolan. I Hässleholm har det lett till en lite annorlunda protest. En dag i veckan bär de rött som protest.

Barn- och utbildningsförvaltningen i Hässleholm fick minskad budget för 2019. Det krävs besparingar på 49 miljoner kronor för att få skolornas ekonomi i balans.

”Ingen politisk baktanke.”

Det har fått lärare att reagera och nu har de dragit igång en protestkampanj. Varje onsdag fram till sommarlovet uppmanas skolpersonalen att bära rött.

– Vi vill synliggöra för politikerna att det finns ett gigantisk missnöje med de nedskärningar de tänker göra. Vi valde rött för att det är en signalfärg som flest har på kläder i sin garderob. Det finns ingen politisk baktanke, säger Henrik Hedman, lärare på Jacobskolan.

Stefan Larsson (M): Prioriteringar krävs

Enligt barn- och utbildningsnämnden har det tidigare skjutits till medel till skolorna, men nu krävs det prioriteringar. Utgifterna måste ses över.

– Jag ser inga tveksamheter. Vi ska kunna följa skollagen och hålla en hög kvalitet, säger Stefan Larsson (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

I klippet bär Stefan Larsson rött, men det är en tillfällighet. Han sympatiserar inte med protesten.

Se lärarnas protest i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.