Foto: TT

Larm i Malmö: Fler tvingas sova utomhus

Uppdaterad
Publicerad

Frivilligorganisationer i Malmö slår larm: Allt fler saknar tak över huvudet och härbärgesplatserna räcker inte till.

– Det är ett läge som vi aldrig har haft och aldrig trodde skulle förekomma här, säger Henriette Weibull, Röda korset.

På ett år har antalet hemlösa i Malmö ökat med 30 procent. Den 3 oktober i år var 1 740 vuxna och 887 barn utan egen bostad. Men läget är värre än så – kommunens siffror omfattar bara dem som söker stöd från socialtjänsten, vilket EU-migranter eller papperslösa sällan gör.

– Det är grupper som inte låter sig räknas och vi har ingen aning om hur många de är, säger Birthe Wallin, direktor vid Skånes stadsmission.

Det hon vet är att de 25 platserna på härbärget som Stadsmissionen driver med kommunalt stöd inte räcker till. Varje natt är det några som får nej.

– Vi får neka på ett nytt sätt, vi får prioritera dem som vi uppfattar inte klarar en natt ute på stan, till exempel dem som inte är så friska.

Öppnar på natten

Utöver detta härbärge finns 40 övernattningsplatser för EU-migranter under vintermånaderna, som Pingstkyrkan driver på kommunens uppdrag.

I veckan har också den sociala mötesplatsen Kontrapunkt börjat hålla nattöppet. Där finns inte sovplatser, men tak över huvudet. Tanken är att hemlösa ska kunna värma sig, fika, ladda mobilen och ha en säker plats att vara på.

– Det här är ingen lösning på bostadsbristen, men vi behöver sätta ner foten och göra vad vi kan med de resurser vi har. Människor ska inte behöva sova på gatan, det är inte okej, säger Johanna Nilsson, aktiv i Kontrapunkt.

”Jobbar stenhårt”

Stadsmissionen skulle vilja öppna fler härbärgesplatser i Malmö, men har svårt att hitta en lämplig lokal. Från Malmö stads sida finns i nuläget inga konkreta planer på fler härbärgesplatser.

– Jag tycker nog att kommunen gör det den ska. Malmö gör mycket – socialtjänsten jobbar stenhårt med detta varje dag, säger Lars G Larsson, utvecklingssekreterare på stadskontorets välfärdsavdelning.

Kommunens ansvar är att tillämpa socialtjänstlagen och bevilja bistånd till dem som har rätt till det, understryker han. Därtill försöker kommunen ta ansvar även för andra genom stöd till härbärget och övernattningsplatserna för EU-migranter.

– Men visst, man behöver alltid diskutera om det är ett tillräckligt antal platser.

Hemlöshet i Malmö

Sedan år 2000 har Malmös befolkning vuxit med 65 000 personer och bostadsbyggandet har inte matchat befolkningsutvecklingen.

Varje år kartlägger kommunen hemlösheten, men kartläggningen omfattar bara de personer som är i kontakt med socialtjänsten och som inte har något stadigvarande boende och inte har löst boendefrågan alls eller bara på mycket kort sikt. Det betyder att EU-migranter, papperslösa och andra som inte är skrivna i Malmö inte omfattas av kartläggningen.

Siffrorna från i oktober i år visar på en 30-procentig ökning från 2015. Antalet vuxna hemlösa beräknas i år till 1740 personer. Till de hemlösa hushållen hör 887 barn.

Majoriteten av de hemlösa vuxna har ingen känd individuell problematik som missbruk eller psykisk ohälsa.

De flesta hemlösa bor på hotell eller vandrarhem eller flyttar runt i olika tillfälliga boenden. 30 bedöms vara uteliggare.

Källa: Malmö stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.