Polisen utanför bostadshuset som utsattes för en explosion. Foto: Mikael Nilsson/SVT

Ny sprängning på Rosengård i natt – trapphus söndersprängt

Uppdaterad
Publicerad

Någon form av sprängladdning detonerades vid entrén till ett flerfamiljshus i Malmöstadsdelen Rosengård under natten. Tryckvågen från explosionen förstörde trapphuset och krossade fönster till minst en lägenhet.

Flera larmsamtal om en hög smäll i bostadsområdet Herrgården i Rosengård inkom strax efter 01-tiden på onsdagen. Polisen lokaliserade platsen för explosionen till ett bostadshus med lägenheter på von Rosens väg.

Skadorna på byggnaden är i anslutning till ett trapphus.

– Det har exploderat vid entrén med kraftiga skador som följd, säger Tommy Bengtsson, vakthavande befäl vid polisregion Syd.

SOS Alarm meddelade vid 02.30-tiden att räddningstjänsten lämnat platsen.

– Ambulansen har inte fört någon till sjukhus och räddningstjänsten är inte kvar, säger Henrik Östling, teamledare vid SOS Alarm.

Explosionen ska heller inte ha lett till en brand, uppger larmoperatören.

Inga skadade – Bombtekniker på plats

Platsen för sprängningen har spärrats av och bombtekniker har kallats in, uppger polisen på sin hemsida.

Tre lägenheter vid markplan har fått yttre skador och sina fönster krossade.

– Det är ingen som har blivit skadad vad vi vet. Vi har tittat runt och det ska inte vara någon skadad alls, säger Eddie Rosander, yttre befäl på polisen.

Vad för slags detonation det rör sig om vill han inte spekulera i men säger att den har likheter med tidigare explosioner i Malmö. Polisens avspärrningar hävdes strax innan klockan 06 på onsdagsmorgonen.

Natten mot tisdagen inträffade två sprängningar med en timmes mellanrum i Malmö. Två husentréer skadades – ett trapphus i Rosengård och ingången till en nattklubb på Adelgatan.

Fönster förstörda efter explosionen i Rosengård. Foto: Mikael Nilsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.