– Jag tycker det är skandal att jag som anhörig inte blev uppringd om detta. Då hade jag kunnat sitta hela påskhelgen hos pappa för att vi skulle känna oss trygga, säger Caroline Henriksson.  Foto: Privat

Larmen på Kävlinges äldreboende utslagna hela påsken

Uppdaterad
Publicerad

Rörelselarmen på Kävlinges kommunala äldreboende Billingshäll har inte fungerat sedan långfredagen. – Jag är jätteupprörd, säger Caroline Henriksson, vars 92-åriga pappa bor på boendet.

Det handlar om åtta avdelningar, där det på varje avdelning finns ett antal personer som behöver larmet. 

– Det stämmer att larmen varit utslagna. Som kompensation har vi satt in extrapersonal för att hålla uppsikt över de boende, säger Ann-Louise Christensen, chef för sektor omsorg i Kävlinge kommun. 

Rörelselarmen är placerade på golvet i de boendes rum. Om någon kliver ur sängen och kanske rentav ramlar, så går det ett larm. 

”Skandal att ingen ringde”

– Jag tycker det är skandal att jag som anhörig inte blev uppringd om detta. Då hade jag kunnat sitta hela påskhelgen hos pappa för att vi skulle känna oss trygga, säger Caroline Henriksson. 

Omsorgschefen Ann-Louise Christensen kan inte säga varför larmen slogs ut, eller exakt när det skedde. 

– Jag fick själv veta det på påskafton men felet kan ha inträffat redan under långfredagen. 

Hon beklagar att larmen inte fungerar.  

– Det är naturligtvis tråkigt när tekniken slutar fungera. Men vi har löst det med mer personal. Förhoppningsvis ska ingen person ha drabbats av någon olycka på grund av det här. 

Saknar supportavtal

Anledningen till att larmet inte kunnat återställas under helgen är att Kävlinge kommun saknar ett supportavtal på helger. 

– Det informationen fick jag också av enhetschefen och jag ställde mig frågande. Jag ska kolla upp detta i morgon, säger Ann-Louise Christensen. 

Caroline Henriksson är, som anhörig, besviken på Kävlinge kommuns äldreomsorg. 

– Jag har gett dem förtroendet att ta hand om min pappa på bästa sätt. Och så blir det så här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kävlinge

Mer i ämnet