– Jag förstår inte var Lasse Berghagen har med det här att göra, säger Karl Axel Nilsson, som bor i närheten av Kalkbrottet. Foto: Gunilla Fritze och TT

Fejkad skylt vid kalkbrottet i Malmö – Lasse Berghagen hängs ut som miljöhot

Uppdaterad
Publicerad

En fejkad informationsskylt har placerats vid utkiksplatsen ovanför kalkbrottet i Malmö. I texten står det om utrotningshotade djur och växter – något oväntat pekas allsångslegendaren Lasse Berghagen ut som ett miljöhot.

– Jag förstår inte var Lasse Berghagen har med det här att göra, säger Karl Axel Nilsson, som bor i närheten av Kalkbrottet.

Det ser ut som en vanlig informationstavla om djur och växter och Malmö stads logotyp sitter längst ner i högra hörnet. Men halvvägs genom texten står plötsligt: ”Hoten kommer oftast från Lars Berghagen”.

– Vad konstigt, vad har Lasse Berghagen med det här att göra, säger Hans Pålsson som stannar upp och läser texten högt för sin fru när de passerar skylten på sin morgonpromenad.

SVT Nyheter Skåne har pratat med med den folkkäre artisten som ställer sig helt oförstående till tilltaget:

– Det är mest att skratta åt, men jag tycker det är märkligt, säger Lasse Berghagen.

Kikki Danielsson påstås ha invigt tunnel

Artisten Kikki Danielsson omnämns också i texten. Hon ska som 16-åring ha invigt en tunnel vid kalkbrottet.

– Har hon gjort det? Det minns jag inte men det kan hon ju ha gjort. Hon var ung då. Precis som jag, säger Hans Pålsson och skrattar.

SVT:s faktakoll visar att det var statsminister Tage Erlander (S) som invigde den nästan två kilometer långa tunneln under Limhamn 1968.

Kommunen tagna på sängen

När SVT Nyheter berättar för kommunen om skylten vid kalkbrottet blir svaret:

– Detta var något oväntat. Vi har ingen aning om var den kommer ifrån, säger Viveca Byhr Lindén, projektledare i Malmö stad och ansvarig för besöksnäringen i kalkbrottet.

Några timmar senare kom beskedet att skylten ska plockas ner inom kort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.