Det finns ingen koppling mellan trakasserierna och utlämnandet av polisstudenternas personuppgifter. Foto: TT

Lättare hitta studentbostad i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortsatt kärvt att hitta boende för den som ska börja plugga i Lund. Situationen i Malmö har blivit bättre, men där måste studenterna vara beredda på höga hyror.

Varje år är det ungefär 90 000 nya studenter som börjar vid landets universitet och högskolor. Av dem så väljer ungefär hälften att flytta till en ny stad för att studera. Totalt är det alltså 45 000 studenter som letar bostad inför terminsstarten.

Varje år så gör Sveriges Förenade Studentkårer, SFS, en kartläggning hur det ser ut med bostäder på de olika studieorterna. Varje ort markeras sedan som gul, grön eller röd.

Grön – betyder att alla studenter får en trygg bostad senast efter en månad.

Gul – betyder att studenterna erbjuds ett förstahandskontrakt under höstterminen.

Rött – betyder att situationen är så besvärlig att nya studenter inte kan erbjudas ett förstahandskontrakt under hösten, utan måste vänta längre.

Från rött till gult

Av de skånska studieorterna så är Helsingborg, Kristianstad och Malmö gula. För Malmö innebär det att situationen har förbättrats. Förra året så var Malmö rödmarkerat av SFS.

Anledningen till att det är lättare nu att hitta bostad är att det har byggts en hel del nya studentboenden.

Det gör å andra sidan att hyrorna är så höga att studiemedlet inte räcker som det är tänkt. Många studenter måste jobba extra och det kan leda till att man halkar efter i studierna. I Malmö betalar studenterna näst mest i landet för sina bostäder, efter Stockholm.

Mer samarbete

– Hyrorna är för höga, säger Jenna Pystynen som är ordförande i studentkåren i Malmö.

– Jag har vänner som bor i ett nybyggt hus vid Stapelbädden. De betalar 4700 kronor i månaden. Det är nästan hälften av vad man får i studiemedel varje månad.

Studentkåren menar att en rimlig hyresnivå är en tredjedel av studiemedlet, alltså runt 3300 per månad. Hur ska man då göra för att komma dit?

– Vi måste samarbeta med både universitetet och kommunen, säger Jenna Pystynen. Men några konkreta förslag på hur man ska få ner till exempel byggkostnaderna har inte studentkåren.

Besvärligt i Lund

I Lund är det fortsatt mycket besvärligt för studenter som behöver bostad. Varje år så arrangerar AF Bostäder ett lotteri för förstaårsstudenterna, de så kallade novischerna. Då lottas 700 lägenheter och studentrum ut bland runt 2300 som deltar i lotteriet.

För den som inte har tur och vinner en bostad så är väntetiden lång. Det krävs en kötid på 6-12 månader för att få ett korridorrum och 12-24 månader för en studentlägenhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.