Lea Gleitman överlevde förintelsen. Nu blir hennes minnen teater på Unga Malmö stadsteater. Foto: SVT

Lea Gleitman överlevde förintelsen – nu blir hennes vittnesmål teater

Uppdaterad
Publicerad

Två Malmöbors minnen från andra världskrigets koncentrationsläger är grunden för Unga Malmö stadsteaters föreställning ”Ögonvittnen”.

”Ögonvittnen” är två teaterföreställningar baserade på Malmöborna Lea Gleitman och Stefan Zablockis vittnesmål om hur de överlevde Förintelsen och vad som hände, precis innan, under och direkt efter. 

Stefan och Leas berättelser tar sin början när de är 9 och 14 år gamla men fortsätter sedan genom kriget och framåt. Vittnesskildringarna får nytt liv genom skådespeleri, ljud och projektioner.

– Det är min skyldighet att berätta, när alla andra mördades. Att tala för alla de som mördades, säger hon.

Ana Stanišić i rollen som en ung Lea Gleitman i Unga Malmö stadsteaters uppsättning ”Ögonvittnen”. Foto: Bodil Johansson

Trodde inte hon skulle överleva

Lea Gleitman berättar att hon och hennes vänner vid ett tillfälle letar efter en försvunnen kamrat. De finkammar koncentrationslägret. Efter att ha letat en stund hittar de henne i en likhög vid en annan barack.

– Vi var naturligtvis väldigt ledsna. Vi trodde ju inte heller att vi skulle överleva. När vi gick därifrån hälsade vi att vi snart skulle ses igen, säger Lea Gleitman.

I rollerna som Lea och Stefan ser vi Ana Stanišić och Olof Yassin.

Ett längre inslag om föreställningen finns i kulturprogrammet Sverige, lördagen den 29/2 kl 18.15 eller i Play.

Om historieberättarna:

LEA GLEITMAN

Lea Gleitman föddes 1924 i Oswiecim, Polen. I september 1939, några månader innan Lea fyllde 15 år, invaderades Polen av Tyskland. Sosnowiec, där Lea bodde, och Oswiecim – som tyskarna kallar Auschwitz – ockuperades och blev en del av det Tredje riket. I april 1945 befriades Lea av brittiska trupper i koncentrationslägret Bergen-Belsen. Efter befrielsen placerade britterna Lea och andra fångar i ett uppsamlingsläger. När Lea fick veta att hennes syster Miriam ännu var i livet reste hon för att hämta sin syster i Polen, och tillsammans tog de sig sedan vidare till Sverige. Där träffade Lea senare sin blivande man Josef Gleitman. I dag bor Lea i Malmö, har två döttrar, barnbarn och barnbarnsbarn.

STEFAN ZABLOCKI

Stefan föddes 1930 i Lódz, Polen. Han hamnade i gettot i Kielce 1940–41. Åren 1941–45 satt han i koncentrationslägren Kielce, Auschwitz, Braunschweig och Wöbbelin. Stefan kom till Sverige i juni 1945. Han utbildade sig till civilingenjör, började jobba på Malmö kommun och bildade familj. Stefan blev hastigt änkling och lämnad ensam med två döttrar. Senare gifte han om sig och fick en son. Stefan var en av de första överlevarna som var ute och berättade om Förintelsen för svenska skolelever. I dag bor han med sin fru i Malmö. Han har nio barnbarn.

Källa: Malmö stadsteater

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.