Tioårige springerspanieln Zak går i pension nästa vecka efter många års förtjänstfulla insatser åt tullen. Foto: Hans Larsson/SVT

Legendariske knarkhunden Zak går i pension

Publicerad

Efter en lysande nioårig karriär går han i pension nästa vecka, flerfaldigt prisbelönta narkotikahunden Zak. Sammanlagt har han sniffat fram bortåt 1,5 ton knark i de skånska hamnarna.

– Han är helt enkelt enastående. En gång markerade Zak en lastbil som kom rullande 60 meter bort. Och hade som vanligt rätt, vid en närmare kontroll låg det fem kilo amfetamin gömt i fordonet, berättar hundförare Niklas Delin.

Han och den outtröttlige springer spanieln har varit oskilijaktiga ända sedan Zak, född på en kennel i Storbritannien, kom till Sverige vid ett års ålder.

– Vi fann varandra direkt. Det har nog varit avgörande för resultatet, vi är ett oslagbart team, säger Niklas Delin.

Får hänga med till jobbet

Nu väntar en inte alltför stillsam pensionärstillvaro, försäkrar husse. Zak kommer fortfarande att få följa med på jobbet ibland, även om han inte längre tillåts jobba operativt i de skånska tullfiltren. Utöver det fortsätter de båda sin gemensamma löp- och simträning.

– Jag tycker nog att Zak förtjänar att få dra sig tillbaka efter nio lysande tjänsteår, säger Niklas Delin. 

Totalt 750 beslag

Fram till förra veckan hade Zak bidragit till 750 beslag, som i sin tur resulterade i att 62 grova brott kunde lagföras. Det har gjorts beslag i både Skåne och i mindre omfattning i Blekinge.

Beslagen har utgjorts av totalt:

768 kilo cannabis/cannabisharts

628 kilo amfetamin

43 kilo kokain

9 kilo heroin

23 stycken beslag av vapen/ammunition.

Källa: Tullverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.