Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skånes enda deltagare i Paralympics heter Lena Malmström och bor utanför Hässleholm. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Ryttaren Lena är Skånes enda hopp i Paralympics

Uppdaterad
Publicerad

Efter OS är det dags för Paralympics. Den enda skåningen som ska delta är Lena Malmström som bor med sina hästar på en gård utanför Hässleholm. Hon ska tävla i dressyr.

Totalt tävlar 26 idrottare för Sverige i årets Paralympics i Tokyo. Lena Malmström är enda skåningen i laget. Det här blir Lenas första Paralympics och hon kommer tävla i para-dressyr, grad 5.

Ryttarna delas in i olika grader utifrån sina förutsättningar och grad 5 är för dem med lättast funktionsvariation. Lena Malmström har begränsad rörlighet i ena höften sedan hon drabbades av en sjukdom som liten.

– Jag var tre år och fick feber. Det satte sig på benutvecklingen – så det blev brosk i stället för ben i ena höftkulan.

Hästen flygs till Tokyo

I nästan en månad kommer Lena Malmström och hästen Fabulous Fidelie vara i Tokyo.

Hur förbereder man sig veckorna innan?

– Jag vet inte. Jag tycker mest det är massor av papper som jag behöver hålla reda på, säger Lena Malmström och skrattar.

– Jag får frågan hela tiden om jag är nervös. Men det är jag inte. Jag kanske blir det sen, innan jag ska in på banan. Men nu är det så mycket annat att tänka på.

”Extrem stolthet”

Lena Malmström ska tävla i SM i helgen. Hon har tidigare tävlat i EM, varav en gång med Fabulous Fidelie. Då slutade ekipaget på tionde plats.

– Man känner sig väldigt stolt att man får representera sitt land. Man känner en sån extrem stolthet när man rider in på de större arenorna. Och så försöker man ta med sig det och leverera, säger Lena Malmström.

I videoklippet får du träffa Lena Malmström och hennes Paralympics-häst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer