Liberalerna i Lund meddelade på torsdagen att de lägger ner sina röster, när avloppsfrågan ska avgöras i fullmäktige. I så fall går Lommalalternativet igenom.

Majoritet för avlopp via Lomma – Liberalerna i Lund lägger ner sina röster

Uppdaterad
Publicerad

Nu finns en politisk majoritet för att leda Lunds avloppsvatten via Lomma till Sjölundaverket i Malmö. Det största oppositionspartiet, Liberalerna, meddelade vid en presskonferens på torsdagen att partiet kommer att lägga ner sina röster i fullmäktige.

– Liberalerna tycker fortfarande att Källbyverket är en bättre lösning men kan inte riskera ett framtida byggstopp i Lund, säger Liberalernas politiska sekreterare Christoffer Karlsson.

Om Liberalerna lägger ner rösterna, finns en majoritet för lösningen, som innebär att man skickar avloppsvattnet från Lund till Sjölundaverket via Lomma. Redan står Moderaterna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, som meddelade sitt stöd på onsdagen, bakom Lommaalternativet.

Tar lång tid

– Vi har haft ett möte med miljöministern och bett om ett undantag från EU-direktivet för att kunna renovera och fortsätta driva Källbyverket. Denna utredning kommer att ta lång tid, och ärendet ska avgöras i fullmäktige senast 31 oktober.  Därför är vi tvungna att landa i den här lösningen med nedlagda röster, säger Christoffer Karlsson. 

Att länsstyrelsen tidigare deklarerat det man inte kommer att ge tillstånd till fortsatta byggnationer i Lund om Källbyverket drivs vidare, har också påverkat Liberalerna.

Många turer

Det har varit många turer och kovändningar i frågan om Lunds framtida avloppslösning.

Tidigare förespråkade den politiska majoriteten, Moderaterna och Socialdemokraterna, en lösning där avloppsvattnet skulle ledas via en tunnel till Sjölundaverket i Malmö. Därefter har Lommalternativet förts fram som en billigare och miljömässigt bättre lösning, där man i stället för tunnel ansluter sig till en befintlig avloppsledning till Lomma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.