Det lilla ljusfenomenet dominerar natthimeln över sydskånska Gislövs läge. Foto: Michael Wall

Lila sken från tomatodling väcker uppståndelse i Trelleborg

Uppdaterad
Publicerad

Ett ljusfenomen roar och oroar invånarna i Gislövs läge. Ett starkt lila ljus som nu miljöchefen i Trelleborg fått på sitt bord.

Tomatodlingen utanför sydskånska Gislövs läge är en av Sveriges största och har bytt belysning till mer energibesparande LED-lampor med ett nytt lila sken som ska vara bra för växterna. Lampsystemet förlänger också odlingssäsongen.

Martin Bach är boende i Gislövs läge och har förståelse för dom som blir störda av ljuset. Själv har han inga fönster åt det hållet. Foto: Johan Dernelius

Lila ljusfenomen

Problemet är nu att ljuset blivit lila, ett ljus som en del upplever som direkt störande och som lyser in i hus och hem. Nu har miljöchefen i Trelleborg fått in detta som ett ärende.

-  Man har klagat på det starka ljuset från växthusen. Från den 6 november har de nu släckt ner belysningen mellan klockan 17 till 23 för att störa mindre. Sedan har vi bett dem inkomma med en vidare åtgärdsplan, säger Mikael Norén, miljöchef i Trelleborg.

Låga tunga moln

När vi talar med folk verkar ljusfenomenet främst uppstå när det är lågt liggande tjocka moln och som då blir belysta underifrån. Miljöförvaltningen har haft kontakt med Alfred Pedersen & son som driver tomatodlingen och där vill man gärna hitta en lösning.

Företaget vill inte ställa upp på en intervju framför kameran men säger att de vill ha en dialog med byborna.

– Som ett första steg har vi valt att släcka ner hela tomatodlingen på kvällarna. Även om detta blir ett steg tillbaka för oss. Det var ju inte meningen att folk skulle bli arga. Vi ville ju bara spara ström och odla mer, säger Mads Pedersen, chef på Alfred Pedersen & son.

Ägarna till tomatodlingen försöker nu att hitta en lösning på klagomålen. Just nu har man valt att släcka mellan kl 17.00 och 23.00 Foto: Johan Dernelius

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.