Foto: TT

Löfven (S): ”Mycket allvarligt mot demokratin”

Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) ringde kommunstyrelsens ordförande i Skurup, Pierre Esbjörnsson (S), efter beskedet att han avgår. Han kallar händelsen en tragedi för demokratin.

– Jag ringde och sade att jag förstår hans beslut, men beklagar det. Det de gjort mot honom är naturligtvis mycket allvarligt mot demokratin och där måste vi agera, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

Statsministern hänvisar bland annat till att regeringen samarbetar med Sveriges kommuner och landsting (SKL) om en strategi för att motverka hot och våld mot förtroendevalda.

Förblir ledamot

Pierre Esbjörnsson stannar som ledamot i fullmäktige men lämnar posten som kommunstyrelsens ordförande.

– Sedan incidenten mot mig och min familj har det här beslutet vuxit fram under en ganska lång tid. Min familj går först och jag har valt den, säger Pierre Esbjörnsson.

Det var i september som okända personer nattetid smög in i hans trädgård och målade nazisymboler på en garagevägg och tände eld på hans bil. Eftersom fordonet stod nära bostaden där familjen låg och sov, fanns risk för spridning.

Inga konkreta hot

– Polisen håller fortfarande på med utredningen vad jag vet, säger Esbjörnsson.

Esbjörnsson har inte utsatts för fler konkreta hot efter brandattentatet, berättar han.

– Men för familjen var det mycket nog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.