Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rektorn hotar med polisanmälan om eleverna utlöser brandlarmet. Se mer i klippet. Foto: SVT och TT

Rökande elever utlöser falska brandlarm på Neptuniskolan i Malmö

Publicerad

Elever som röker e-cigaretter på skoltoaletten har utlöst brandlarmet vid sex tillfällen på Neptuniskolan i Malmö. Nu hotar rektorn med polisanmälan. 

Höstterminen har knappt hunnit starta men brandlarmet på Neptuniskolan i Malmö har redan utlösts sex gånger.

Enligt rektor Pär Jonsson beror det på att skolelever röker e-cigaretter på toaletten. Han har tröttnat på falsklarmen och skriver i ett mejl till föräldrarna:

”Vi märker nu att eleverna har svårare och svårare att ta brandlarmet på allvar vilket i sig är mycket allvarligt om det någon gång skulle vara skarpt läge. Att elever går miste om värdefull undervisningstid är inte heller bra”.

Vill hellre köpa läromedel

Rektor Pär Jonsson hotar också med polisanmälan och skadestånd om det kommer fram vem som medvetet satt igång brandlarmet.

Det kostar skolan 3000 kronor varje gång larmet måste återställas. Den här terminen har falsklarmen redan kostat skolan 18 000 kronor, pengar som skolan hellre vill lägga på undervisningsmaterial.

Pär Jonsson, rektor, och Katarina Svenning, biträdande rektor, vill hellre köpa undervisningsmaterial än att betala falsklarm. Foto: Johan Dernelius/SVT

Enligt grundskoleförvaltningen i Malmö har man inte sett någon ökning av falsklarm på Malmös skolor som helhet.

– Enligt vår säkerhetssamordnare så förekommer det att det röks inomhus men det är rätt ovanligt, säger Jenny Cederbom på pressavdelningen på Malmö stad.

Neptuniskolan

Neptuniskolan i Malmö invigdes hösten 2020 och är en grundskola för årskurs 7-9.

Skolan är byggd på Kockums gamla varvsområde.

Under läsåret 2022/2023 har Neptuniskolan sex klasser i årskurs 7, sex klasser i årskurs 8 och fem klasser i årskurs 9.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.