Vattenkvalitén har varit god i över två år. Trots detta avråder Lomma kommun från bad vid T-bryggan när hamnen. Foto: Johan Nilsson/TT

Lomma avråder från bad trots att vattenkvalitén är god

Uppdaterad
Publicerad

T-bryggan i Lomma är en av tolv badplatser i Sverige där det avråds från bad men badvattnet där har inte räknats som otjänligt på två år.

Badet ligger precis vid utloppet från Höje å där bland annat Lomma och Lunds kommuns ledningsnät samt flera reningsverk har sina utlopp.

Då det regnade kraftigt 2021 släpptes orenat vatten ut i Höje å som en säkerhetsåtgärd vilket troligtvis bidrog till dålig vattenkvalité vid T-bryggan i Lomma.

Detta gjorde att flera av vattenproverna från 2021 visade på för höga värden av farliga ämnen.

Period på fyra år

Badet vid T-bryggan är ett av Sveriges 461 EU-registrerade bad och vid dessa avgörs vattenkvalitén utgående från de senaste fyra årens vattenprover.

Under så väl 2022 som 2023 har dock vattenkvalitén varit god vid samtliga mätningar men i och med att bedömningen görs över fyra år så behöver kommunen fortfarande avråda från bad i år.

– En avrådan innebär dock inte badförbud utan det att det är upp till var och en att avgöra om de vill bada. Planerar man att bada rekommenderar vi att aktuell badvattenkvalitet kontrolleras innan badtillfället, skriver Johan Persson, biträdane miljö- och byggchef i Lomma kommun i ett mejl till SVT Nyheter Skåne.

De senaste provresultaten finns upphängda på anslagstavlan intill T-bryggan och digitalt på hav- och vattenmyndighetens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.