Helena Björn, miljöstrategisk samordnare i Lomma kommun. Foto: SVT

Lomma bäst i Sverige på klimatanpassning

Uppdaterad
Publicerad

Lomma kommun är bäst i landet på klimatanpassning. Det visar en ny undersökning från IVL Svenska miljöinstitutet.

– Det är naturligtvis jätteroligt, det känns som att vi får ett kvitto på att det vi gör är rätt och att vi tänker rätt, säger Helena Björn, miljöstrategisk samordnare i Lomma kommun.

Enligt Helena Björn beror framgången främst på att Lomma samarbetar med andra kommuner och att kommunen var tidig med att integrera klimatanpassningsfrågor i kommunens övriga planering.

– Vi har samarbetat väldigt länge, vilket gör att vi kan växla upp det arbetet. Vi arbetar till exempel med värmefrågan, torkan och översvämningsfrågan i det här samarbeterna, säger Helena Björn.

Respekterar kusten

En av de större åtgärder som Lomma arbetat med är projektet ”Respekt kustzon” där man pekat ut ett större område längs kusten där det inte är möjligt att bygga nytt på grund av lågt liggande mark.

– Vi har under många år haft politisk konsensus kring vikten av frågan och ett starkt stöd från medborgarna. Alla nämnder är involverade. De större åtgärderna handlar om respekt kustzon, säger kommunalrådet Robert Wenglén (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.