Närmare hundra rödlistade arter är beroende av asken för sin existens, säger Michelle Cleary, forskare på SLU i Alnarp. Foto: Helena Bohm-Nilsson

Lövträden dör – forskare i Alnarp kämpar mot klockan

Publicerad

Flera av våra lövträd är akut hotade av olika sjukdomar och skadegörare. I Alnarp kämpar forskare mot klockan för att rädda träden.

Ett av dem är asken som är bärare av närmare 100 rödlistade arter – växter, svampar och insekter.

Sedan 2015 är asken akut hotad. De stora almarna är nästan försvunna ur landskapet och nya sjukdomar drabbar bok och ek. Även barrträd ser man nya skador på i Alnarp.

– Vi har väldigt aktiva sjukdomar och det är bekymmersamt, säger Johanna Witzell som är forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Alnarp.

Förändringar i klimatet gör att skadegörare som funnits längre söderut plötsligt trivs här. Torkan förra sommaren kan ha stressat träden extra mycket och många sjukdomar kommer hit med plantor som importeras.

Så var det med askskottsjukan som troligtvis kom till Europa via import av prydnadsträd. Askskottsjukan dödar trädet och finns i nästan varenda ask i Sverige.

–Asken är en kärnart och därmed av stor vikt för den biologiska mångfalden. Närmare hundra rödlistade arter är beroende av asken för sin existens, säger Michelle Cleary, forskare på SLU i Alnarp. Om den försvinner får det stora konsekvenser.

Prydnadsväxter sprider sjukdomar

I Alnarp pågår dock olika räddningsaktioner, till exempel hur goda svampar som finns naturligt i träd, kan bidra till trädens resistens mot skadegörare och även skydda dem mot torka. De skulle kunna användas för att bekämpa onda svampar som rotticka och honungsskivling.

Forskarna försöker identifiera ”goda” svampar som kan skydda mot torka och skadegörare. Foto: Helena Bohm-Nilsson

– Vi försöker också hitta sätt att sköta skogen så den mår bra. Det pågår mycket diskussion kring hur vi använder prydnadsväxter- måste vi importera så mycket? Det är då vi får nya skadegörare, säger Johanna Witzell.

I olika forskningsprojekt försöker man också rädda asken genom att få fram resistenta trädpopulationer.

Efterlyser hjälp från allmänheten

SLU och Skogforsk fick för några år sedan hjälp av allmänheten att hitta och märka ut träd i det vilda som var motståndskraftiga. Men nästan hälften av det man samlade in då är inte längre bra och nu behöver man åter hjälp att hitta vitala träd.

Forskningsanslagen räcker inte

Arbetet går långsamt och är tids- och kostnadskrävande . Forskningsanslagen är instabila och räcker inte, menar Michelle Cleary.

– Detta måste tas på allvar och har inte uppmärksammats tillräckligt. Om vi inte gör något åt detta nu kommer det att vara försent, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.