”Här vid den här stora kullen är det tänkt att den ska vara” säger Gunilla Jansson, ordförande för intresseföreningen Ludvigsborgshallen. Foto: Adam BergstenVisa alla (3)
Visa alla (3)

I Ludvigsborg bygger invånarna egen aktivitetshall

Uppdaterad
Publicerad

I lilla Ludvigsborg mitt emellan Höör och Hörby finns en tradition av att ta saken i egna händer om man vill få till en förändring.

1993 öppnade Ludvigsborgs friskola portarna. Den kommunala skolan hade hotats av nedläggning men föräldrar tog initiativet till att behålla en byskola på orten. Byn har också en livaktig livsmedelsaffär, trots att det bara bor cirka tusen invånare i Ludvigsborg.

Just nu ligger ett, med byns mått mätt, enormt projekt i startgroparna. På platsen som nu bara är ett stort fält med schaktmassor kommer det inom några år att börja byggas en stor hall.

– Här vid den här stora kullen är det tänkt att den ska vara. Nu börjar vi se att det blir verklighet, säger Gunilla Jansson som är ordförande för intresseföreningen Ludvigsborgshallen.

Gunilla Jansson, Intresseföreningen Ludvigsborgshallen. Foto: Adam Bergsten/SVT

”Det här är vår fritid”

Hallen är tänkt att kunna användas till allt från handbollsturneringar till symöten. Det viktiga tycks inte riktigt vara exakt vad som händer i hallen, utan snarare att det blir en mötesplats där alla byinvånare kan känna sig välkomna.

– Jag tror att samspelet mellan olika verksamheter i en by är jätteviktigt. Det här är vår fritid, vårt arrangemang och engagemang där vi möts och träffas, säger hon och pekar på platsen där hallen är tänkt att ligga.

Hon tror inte att det kommer att bli några problem att fylla hallen med folk. Närheten till både Höör och Hörby tror hon kommer leda till att hallen sällan står obokad.

Lars Ahlkvist är ordförande i Ludvigsborgs byförening. Foto: Adam Bergsten/SVT

Kommunen hjälpte till lite

Att bygga en hall av den tänkta storleken är dyrt men finansieringen hoppas intressegruppen kunna sköta med hjälp av stöd från institut och fonder.

Hörby kommun har varit med på ett hörn och hjälpt till med hallen. Men i det stora hela kommer den vara en angelägenhet som sköts av Ludvigsborgsborna själva.

– Vi har valt att på olika sätt och i olika sammanslutningar säga att ”nej vi gör det här själva”, för då kommer det att hända lite fortare, säger Lars Ahlkvist som är ordförande i Ludvigsborgs byförening.

Bosse och Helena Bertilsson driver byns mataffär. Foto: Adam Bergsten/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer