Ralf Rittners studie kopplar luftföroreningar till bland annat astma och demens, men också havandeskapsförgiftning hos gravida. Foto: Isak Laurell/SVT

Luftföroreningar bakom 6 procent av förtida dödsfall i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie från Lunds universitet visar att luftföroreningar kan kopplas till sex procent av de förtida dödsfallen i Skåne.

– Vi ser att hjärt- och kärlsjukdomar är kopplade till luftföroreningar. Och nu på sista tiden har vi börjat se kopplingar till bland annat demens och stroke, säger Ralf Rittner, forskare i arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet.

Luftföroreningar ökar bland annat risken för havandeskapsförgiftning hos gravida. Det konstateras i studien.

– Vi har också börjat uppmärksamma att låg födelsevikt tycks vara kopplat till de här luftföroreningarna, säger Ralf Rittner, forskare i arbets- och miljömedicin, som ligger bakom studien.

Ökad risk för astmaanfall

Finns det några grupper som är mer utsatta än andra?

– Framförallt barn. Deras luftvägar är ju under utveckling, så de är ju extra känsliga, säger Ralf Rittner.

Hos barn har man framför allt sett en ökad risk för astmaanfall.

– Och sen är det ju naturligtvis de äldre, om vi pratar om stroke, demens och den typen av sjukdomar, säger han.

Utsläpp från Europa

Två tredjedelar av de dödsfall som kopplats till luftföroreningar beror på utsläpp från övriga Europa.

– Det vi gör lokalt är så klart viktigt för den lokala befolkningen, men i ett större perspektiv är det nog viktigt att nationer samverkar och hittar åtgärder för att förbättra luftkvalitén, säger Ralf Rittner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.