Lund – Sverigedemokrater dömda i förtalsmål

Publicerad

Två Sverigedemokrater, partiets andra vice ordförande Carina Herrstedt och hennes sambo Stefan Olsson, SD-ordförande i Landskrona, har förlorat ett förtalsmål i Lunds tingsrätt.

Måndagens dom i tingsrätten blev som deras motpart Fredrik Jönsson hade begärt. Jönsson, aktiv i Sveriges kommunistiska ungdomsförbund (SKU), får 5 000 kronor i ersättning. Herrstedt och Olsson åläggs dessutom att publicera domen i nätupplagan sverigedemokraternas tidning SD-kuriren, och att ersätta Jönsson för rättegångskostnader.

Målet gäller ett inlägg av Herrstedt och Jönsson på en blogg i november 2008. Där uppgavs det bland annat att Fredrik Jönsson skulle ha gripits av polis under ett sverigedmokratiskt möte och utövadevåld Jönsson ansåg sig förtalad och stämde de båda SD-politikerna. Dessa har bara återgivit uppgifter som redan var spridda på nätet.

Lunds tingsrätt kommer fram till att Jönsson verkligen har förtalats av inlägget på bloggen och att han inte är en offentlig person i den meningen att han ska behöva tåla sådan publicitet. Enligt rätten är Jönssons krav på ersättning och att domen ska publiceras i SD-kuriren rimliga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer