Lund – Uret i domkyrkan slutar slå

Uppdaterad
Publicerad

Efter nästan 90 års konstant spelande är det dags för mekanisk uppfräschning. Konservator Sören Andersen sätter tänderna i det medeltida astronomiska uret i Lunds domkyrka.

– Det här är en väldigt speciell uppgift för mig. Det är som ett relikskrin, säger han och syftar på att originaldelar från 1420-talet finns i uret.

Klockan tolv på måndagen spelade urets inbyggda orgel för sista gången på flera månader. Som vanligt hade mängder av åskådare bänkat sig för att se de tre vise männen och deras tjänare glida förbi Maria och Jesusbarnet till tonerna av In dulci jubilo.

Sedan stoppade domprost Håkan Wilhelmsson urverket, som nu ska plockas i sär, rengöras och i den mån det behövs repareras.

Det astronomiska uret har på senare år lidit av vissa ålderskrämpor, vilket till exempel lett till att månen inte riktigt varit i fas. Om inget gjordes skulle det förmodligen helt sluta att fungera om några decennier.

Renoveringen ska pågå ända fram till påsk. Under tiden kommer Lund att vara en betydligt tystare stad, eftersom urverket också brukar driva kyrkklockorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.