Graven ligger under vatten, fylld med sand och slam. Foto: Gebel el Silsila Project

Lundaarkeologer bakom fynd av faraonsk massgrav

Uppdaterad
Publicerad

En faraonsk gravkammare med vuxna och barn begravda för flera tusen år sedan, det är det nya fyndet av lundaarkeologen Maria Nilsson i Jabal al-Silsila i Egypten.
– Vi har hittills tagit upp 50 vuxna och 25 barn, säger hon.

Sedan 2012 pågår utgrävningarna i Egypten, som varje år bjuder på nya upptäckter. Fyndet av massgraven gjordes förra året, men det var först i höstas som Maria Nilsson, arkeolog vid Lunds universitet, tillsammans med sin man John Ward påbörjade utgrävningen.

– Det är jättespännande. Vi är alla helt fascinerade av det som kommer upp. Vi är helt överväldigade över den kvantitet skelett som kommer fram, säger Maria Nilsson som befinner sig på plats i Egypten.

Tusentals år

Gravschaktet ligger fem meter under jorden och består av två kammare fyllda med vatten, sand och slam. Och kvarlevor av kroppar som tros vara runt 3 400 år gamla.

– Vi har inte ens arbetat oss igenom den första kammaren helt och hållet och vi är uppe i runt 50 vuxna och 25 barn, säger Maria Nilsson.

Här lyfter delar av teamet upp en av barnsarkofagerna av sandsten. Foto: Gebel el Silsila Project

”vi kommer väldigt nära människorna”

I det aktuella schaktet har fynd av gravgåvor gjorts. Enligt Maria Nilsson handlar det om gåvor till människor som hade det gott ställt och som tillhört minst tre generationers faraoner: Thutmosis II, III och Amenhotep II.

– Det vi kan se på gravgåvorna och själva arkitekturen på gravarna är att de tillhör en övre medelklass. På ett eller annat sätt tror vi att de varit involverade i stenbrottsarbetet.

Vid utgrävningarna har teamet hittat tre sandstenssarkofager, varav två är utgrävda och innehöll två små barn.

– Det fantastiska är att vi hittar objekt som ger en personlig bild. Det är små detaljer som ger oss ledtrådar till hur de här människorna levde. Det ger en personlig inblick och vi kommer väldigt nära de här människorna, säger Maria Nilsson.

En epidemi?

Arkeologerna har flera teorier kring varför ett så stort antal människor begravts på en och samma plats. En handlar om prästerskap som kan ha samlat ihop döda kroppar i jakt på lediga gravar.

– Den är att det kan ha varit en epidemi och att något orsakade behov av en stor grav för de som dog under en kort period. Det här behöver vi mer tid och fler experter för att utreda, säger Maria Nilsson.

Det svensk-egyptiska teamet vid Jabal al-Silsila har mycket arbete framför sig. De kommer jobba vidare till mitten av februari.

– Vi hoppas att vi får möjlighet att gräva färdigt tills dess, blir vi inte färdiga så kommer vi fortsätta arbetet nästa höst, säger Maria Nilsson.

Flera spektakulära fynd

Visa

Jabal al-Silsila är ett gammalt stenbrott 85 mil söder om Kairo. Härifrån har bland annat Luxor försetts med sten, men också andra tempelbyggen i södra Egypten.

Utgrävningsprojektet i området heter Gebel el Silsila Survey Project. Arkeologgruppen är internationell och leds av Maria Nilsson och John Ward.

Sedan starten 2012 har flera spektakulära fynd gjorts, bland annat en hel familj utmejslad i sandsten och 32 falska gravar – tomma på lik, men utformade som gravar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer