Boende efter rånen i Lund: ”Går inte i parken när det är mörkt”

Publicerad

Flera rån har inträffat i Stadsparken i Lund den senaste tiden, på måndagskvällen blev åtminstone fem personer utsatta av rånare. Vi har talat med flera Lundabor som undviker parken efter mörkrets inbrott.

Flera gånger kring och efter årsskiftet har polisen fått larm om rån och rånförsök i Stadsparken i Lund. Senast i måndags kväll inträffade inte mindre än fyra rånförsök och ett fullbordat rån med ett pistolliknande föremål – allt inom loppet av en av kvart.

I tisdagsförmiddagens strålande vårsol strosar Lundabor i parken med barn och hundar. Allt ser ut precis som vanligt. Men när vi frågar några förbipasserande får vi reda på att många undviker parken framåt skymningen.

Rör sig inte i parken på kvällen

– Med alla rån som hänt den senaste tiden undviker jag att gå i parken på natten, säger Alexia Hamilton som bor i närheten.

Flera andra vi pratar med håller med om att otryggheten ökar i takt med att solen går ned.

– Jag har aldrig varit otrygg här, jag rör mig förvisso i parken mestadels på dagtid. Men när man hör om att det sker rån så blir man naturligtvis orolig, säger Kjell Ersarve.

Synlig polis ska avskräcka

Också på plats i parken är kommunpolis Joakim Nyberg. Han förstår att människor kan känna sig otrygga när sånt händer, men vidhåller att Lund är en trygg stad.

– Det är jättetråkigt att människor känner sig otrygga. Vi avdelar resuser för att vara mer synliga i området och arbetar tillsammans med bland annat kommunen och fältgruppen för att öka närvaron, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer